• Rade Končara 18 Beograd, Srbija
  • Pon - Sub 8.00 - 18.00h

Razlika usluga kod nege starih lica

Razlika usluga medicinske sestre, negovateljice i gerontodomaćice nije zanemarljiva.

 

Starenje je prirodna pojava koju ne možemo izbeći. Ona dovodi do brojnih promena u telu čoveka, pa i do smanjenja fizičkih i mentalnih funkcija. Ipak, uz specijalizovanu negu, stariji mogu živeti zdravo, srećno i u poodmaklom životnom dobu.

Međutim, kada se pomene nega starih lica mnogi nisu sigurni da li treba da potraže pomoć medicinske sestre, negovateljice ili gerontodomaćice.

Imajući u vidu ovu dilemu MinutNurse Home health & care otkriva koja je razlika usluga medicinske sestre, negovateljice i gerontodomaćice.

Usluge medicinske sestre u kućnoj nezi

Razlika usluga medicinske sestre, negovateljice i gerontodomaćice ogleda se, pre svega, u obrazovanju.

Medicinske sestre imaju dozvolu za obavljanje kvalifikovane medicinske nege. Postoji nekoliko stepena nege koju mogu da postignu u svom obrazovanju.

Srednjoškolsko obrazovanje u trajanju od 4 godine predstavlja osnovno stručno osposobljavanje za rad u medicini. Dalje usavršavanje se odvija na akademskim i strukovnim studijama. Akademskim studijama, koje traju 4 godine, stiče se visokoškolsko obrazovanje. Završetkom se dobija zvanje diplomirani organizator zdravstvene nege. Strukovne studije traju 3 godine i donose zvanje strukovna medicinska sestra.

Drugi stepen obrazovanja medicinskih sestara podrazumeva specijalističke akademske i specijalističke strukovne studije.

U kućnoj nezi medicinske sestre dolaze, obično, po nalogu lekara kako bi pacijentima dale prepisanu terapiju. Takođe, imaju značajnu ulogu u praćenju oporavka nakon operacije, bolesti ili povrede. Njihova najčešća zaduženja su davanje infuzije i davanje injekcije kod kuće, previjanje rana, davanje klizme, nega stome, plasiranje, zamena i vađenje urinarnih katetera… Učestvuju i u rehabilitaciji i fizikalnoj terapiji pacijenata koji se oporavljaju od moždanog udara, teških povreda, amputacije…

Usluge negovateljica

Negovateljice pružaju pomoć u svakodnevnim životnim aktivnostima, kao što je pomoć prilikom oblačenja i održavanja lične jutarnje i večernje higijene, pomoć prilikom kupanja, odlazak po lekove i davanje propisane medikamenozne terapije. Zatim redovno merenje pritiska, šećera u krvi, a ako je potrebno i vođenje kod lekara i pratnja prilikom primanja terapije u zdravstvenim ustanovama.

Negovateljice su zadužene i za nabavku namirnica i pripremu obroka, kao i za održavanje prostora čistim. Osim usluga nege učestvuju i u socijalnom životu klijenata koji uključuje ne samo druženje i šetnje, već i pažnju i razumevanje njihovih potreba.

Izuzetna posvećenost i briga čine osnovu posla negovateljica, zbog čega se njihovo zanimanje opravdano smatra jednim od najhumanijih.

Zvanje negovateljice se stiče nakon uspešno savladane obuke.

Usluge gerontodomaćice

Gerontodomaćice pružaju pomoć u održavanju i pravilnom funkcionisanje domaćinstva. Što znači da su zadužene za usisavanje i brisanje prašine, pranje i peglanje veša i druge zadatke koji se tiču higijene stambenog prostora. Vode računa i o ishrani, tj. nabavci hrane i preprimi obroka.

U njihove usluge spada i delimična briga o klijentu, a odnosi se za uzimanju terapije i nabavku lekova.

Razlika usluga medicinske sestre, negovateljice i gerontodomaćice postoji i u vremenu pružanja. Za razliku od medicinskih sestara, koje dolaze samo na par sati, negovateljice i gerontodomaćice mogu da pružaju negu svih 24 časa. Pri čemu gerontodomaćice obavezno dolaze svakog dana.

Centar za negu starih i bolesnih, MinutNurse Home health & care se izdvaja iskusnim timom medicinskih sestara, negovateljica i gerontodomaćica.

Kontaktirajte nas i uverite se lično u prednosti personalne kućne nege koju mi nudimo.

 

Hi, How Can We Help You?